Stewia jest dobrym i ekologicznym słodzikiem, który powstał przy użyciu 240 rodzajów roślin, ziół oraz krzewów, które można spotkać w ciągach subtropikalnych i tropikalny, szczególnie w regionach Ameryki Południowej. Warto wiedzieć, iż Stevia rebaudiana spotykana również pod nazwą liścia miodowego lub po prostu Stewii, cieszy się popularnością uprawy w coraz większej większości krajów, ponieważ jest bardzo słodkie liście. Ekstrakty, które składa się z rośliny znajduje się o kilkadziesiąt razy słodsze aniżeli cukier. Co ważne nie są one w ogóle kaloryczne a nie psują naszych zębów, ponieważ nie powodują próchnicy.
Stewia – zalety stosowania
Stewii można stosować podczas pieczenia, pasteryzacji oraz sterylizacji, ponieważ wykazuje ona duża odporność na całe ciepłoty. To choćby nie jedyna zaleta słodzika, która jest duża w zastosowaniu domowym i przy przemysłowej wytwórczości żywności. Ekstrakty dobrze uczą się w wodzie, są stabilne w miejscu kwaśnym jak i zasadowym, a dodatkowo można je długo przechowywać. Nie należy jednak zapominać o tym, iż stewia nie ma jakichś wartości cukru, a mianowicie nie karmelizuje się a nie fermentuje. W związku z tym, słodzik nie okaże się przydatny jako pożywka do ciasta dla drożdży. Nie zastosujemy jej również jako kleju, którym powszechnie przejawia się karmel.Stewii nie należy stosować w dużej ilości, bo jest ona o wielu słodsza od cukru. Jednak osoby, które lubią bardzo słodkie dania, nie muszą poruszać się o zbędne kilogramy, ze względu na niską, wręcz zerową kaloryczność produktu. Znajduje się, że już ¼ łyżeczki stewii odpowiada ilościowo szklance cukru. Spożycie szklanki cukru niewątpliwie wpłynęłoby niekorzystnie na własne zęby, i w przypadku stewii nie musimy przejmować się powstawaniem próchnicy czy kamienia nazębnego. Pewna część naukowców doprowadza analizowania nad korzystnym wpływem stewii na tętnicze ciśnienie krwi, metabolizowanie glukozy oraz jej stan we krwi.
Stewia – 5 faktów dla, których o ją wykorzystywać
Zalety stewii są naprawdę dużym atutem, aby zamienić na nią biały cukier, który nie wpływa korzystnie na nasz organizm. Poznaj 5 faktów, dzięki którym zdecydujesz się na wykorzystywanie stewii w własnej kuchni!
1. Stewia zdecydowanie obniża kaloryczność dań i napojów! Słodki smak stewii składa się z glikozydami, jakie są już ponad 10% wagi suszonych liści stewii. Ludzki organizm nie trawi tychże substancji, zatem nie są one kaloryczne.
2. Stewii mogą spokojnie używać osoby chore na cukrzycę rodzaju II!
3. Substancje zawarte w stewii nie obniżają pH płytki nazębnej, w przeciwieństwie do sacharozy zawartej w cukrze !
4. Dodawanie słodzika do różnych potraw nie zwiększa apetytu – jest to duży fakt dla osób, jakie nie chcą przybrać na wadze.
5. Stewię możesz powodować w domowym zaciszu !Nie musisz zabiegać o kupowaniu słodzika, za każdym razem, gdy wybierasz się na zakupy. Wystarczy nabyć doniczkę z sadzonką i cieszyć się domową uprawą. Liście najlepiej zbierać późną jesienią, bo stają się wtedy najsłodsze.