pomidor

Pomidory, to duże pod względem wartości odżywczych oraz niskokaloryczne warzywa z rodziny psiankowatych, wynikające z Ameryki Południowej. Dzikie formy tej rośliny można spotkać jeszcze dziś w Peru, na wyspach Kanaryjskich oraz na Filipinach. Wkrótce po odkryciu Ameryki sprowadzono to jaskrawoczerwone warzywo do Europy. Dzięki ich barwie nazwano je jabłkami złota. Z Hiszpanii oraz Portugalii pomidory niezwykle łatwo przedostały się do Włoch, a więc do Francji oraz pozostałych krajów Europy, w tym też do Rosji. Pomidory przez większy okres były hodowane jako roślina ozdobna: w Niemczech – jako roślina pokojowa, we Francji – były ulubioną ozdobą altan, w Anglii oraz Rosji – uprawiano je w cieplarniach, wśród rzadkich kwiatów. W wieku XIX rozpoczęły pracę w Europie. Wcześniej miano je w Europie za trujące, prawdopodobnie z względu przykrego zapachy wydzielanego przez liście oraz łodyżki. Zresztą liście oraz łodygi pomidorów, podobnie jak u ziemniaków, są rzeczywiście trujące oraz więc po zrywaniu owoców należy umyć starannie ręce. Trująca substancja – solanina znajduje się również w zielonych owocach, przy czym nie ginie ona w ciągu gotowania, a w okresie dojrzewania. W nasionach jest tylko śladowo. Pomidory do Polski przywędrowały wraz z królową Boną.

Pomidory – wartości odżywcze

Pomidor nie bez powodu uważany jest za bardzo zdrowy i niskokaloryczny produkt, który warto włączyć do codziennej kuracji. Ile kalorii ma pomidor? W 100 g znajduje się tylko 15 kcal i ponad 90% wody, więc z powodzeniem przysmakiem potrafią zajadać się osoby stosujące kurację odchudzającą. Mają również dużą ilość błonnika, więc jedząc pomidory kalorie w nich zamknięte są jeszcze lepiej rozkładane. Warto sięgać również po pomidory suszone, ponieważ właściwością tego sposobu przekąski jest coraz większa ilość błonnika wspomagającego procesy trawienne.

pomidory - kalorie i właściwości jakie kryją

Witaminy oraz minerały w pomidorach

Gdy chcesz wzmocnić własną wytrzymałość czy przyspieszyć gojenie się ran, jedz pomidory. Mają one bardzo wiele witaminy C, która pracuje w tenże sposób. 180 g owocu, czyli jeden wielki pomidor dostarcza 60% dziennego zapotrzebowania na nią. Dodatkowo pokrywa on 25% zapotrzebowania na witaminę E. Ma znacznie beta-karotenu, który neutralizuje szkodliwe funkcjonowanie wolnych rodników. Także zawiera witaminy z grupy B, witaminy PP oraz K. Wśród minerałów pomidory mają wiele potasu. Potas zmniejsza ciśnienie krwi przez własne funkcjonowanie moczopędne. Wapń, magnez oraz żelazo także są w tychże warzywach. Można w nich odnaleźć chociażby miedź, mangan oraz kobalt. Likopen to naturalny barwnik, który nadaje pomidorom ich czerwoną barwę. Jest on antyutleniaczem, który hamuje zawałom serca oraz wzrostowi miażdżycy. Likopen hamuje mechanizm zwyrodnienia plamki żółtej i przeciwdziała nowotworowi prostaty. Wystarczająca ilość likopenu dla naszego organizmu to sam pomidor dziennie czy talerz pomidorówki, szklanka soku pomidorowego czy dwie łyżeczki keczupu. Pomidory w 93% składają się z wody, i w 100 g mają tylko 15 kcal.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here