Wycieczki na Kubę

Określana jako Perła Antyli, często wybierana jako kierunek letnich wakacji, Kuba – wycieczka marzeń i nic w tym dziwnego. Wyspa ta jest coraz popularniejszym wyborem wśród turystów, którzy poszukują lazurowego morza, wspaniałych plaż i oczywiście cygar. Co wyspa ma nam do zaoferowania? Jak już wspomnieliśmy piękne i czyste plaże, ciągnące się kilometrami wokół wyspy. Dzięki temu i bliskości bardzo dobrych i komfortowych ośrodków wypoczynkowych jest to wymarzone miejsce na urlop w karaibskim klimacie. Położenie Kuby tłumaczy wyjątkowy klimat panujący na tej egzotycznej wyspie. Kuba usytuowana jest blisko Florydy, Haiti i Jamajki, dzięki czemu naturalnie towarzyszyć będą nam drzewa palmowe, lasy tropikalne i równie egzotyczna fauna i flora. Linia brzegowa wyspy jest wyjątkowo urozmaicona. Usiana jest licznymi półwyspami m.in. Zapata, zatokami, z których największe to Batabano i Zatoka Świń. Tworzą one niepowtarzalny klimat, a usytuowane w ich pobliżu ośrodki wypoczynkowe cieszą się niesłabnącą popularnością. Klimat na Kubie jest zdecydowanie wilgotny i równikowy. Podczas lata i jesieni często występują cyklony, dlatego do podróży na tę wyspę warto odpowiednio się przygotować lub skorzystać z pomocy sprawdzonego biura podróży.
Tradycyjna kuchnia kubańska to połączenie wpływów europejskich, afrykańskich oraz kreolskich z sąsiednich wysp karaibskich. Można w niej odnaleźć także elementy kuchni indiańskiej, szczególnie z lokalnych plemion. Najczęściej serwowane dania to połączenie wieprzowiny z czarną fasolą oraz ryżem. Do dań mięsnych dodaje się także platanos, czyli specjalne mączyste banany. Ważnym elementem kuchni kubańskiej są gęste i treściwe zupy. Kuba słynie też z doskonałych ryb i owoców morza, a przede wszystkim podkreśla się niesamowite walory smakowe tutejszych krewetek. Typowe dania kuchni kubańskiej to ajiaco- zupa na bazie rosołu, z kilku rodzajów mięs, wzbogacona poprzez dodatek warzyw. Caldosa – to rodzaj ajiaco, jednak z mniejszą ilością składników. Ropa vieja – w wolnym tłumaczeniu to „stare łachy”, a w praktyce to rozdrobniona wołowina podawana z samym ryżem. Miłośnicy kuchni tureckiej znajdą także coś dla siebie, na przykład pan con lechon. Jest to stosunkowo prosta i łatwa w przygotowaniu potrawa serwowana w przydrożnych barach. W jej skład wchodzi bułka z pieczoną, szatkowaną wieprzowiną i jest zdecydowanie propozycją dla miłośników tłustego jedzenia. Jeśli już mowa o jedzeniu warto wspomnieć także o lokalnych napojach. Napoje alkoholowe zazwyczaj przygotowane są na bazie rumu i z pewnością każdy kojarzy Cuba Libre, Mojito, Daiquiri czy też Havana Special. Jeśli chodzi o piwo, to Kubańczycy oferują swój miejscowy specjał, czyli Cristal. Dla tych, którzy nie gustują w napojach alkoholowych, przygotowano szereg napojów przygotowanych z lokalnych owoców. Popularnym jest guarapo , czyli świeżo wyciskany sok z trzciny cukrowej.
Kubańczycy osiągnęli mistrzostwo w przygotowywaniu posiłków z podstawowych, dostępnych składników. Dzięki temu można cieszyć się niesamowitym smakiem.

http://www.fabrykapodroznika.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here