Kuchnia orientalna i jedzeniem pałeczkami-etykieta

W każdej kulturze obowiązują pewne zasady savoir-vivre. Zwłaszcza przy stole obowiązuje etykieta, której trzeba przestrzegać, by nie wyjść na ignoranta lub nie zrobić sobie wstydu lub komuś przykrości. Poza tym, czym byłby świat bez zasad kulturalnego zachowania się przy stole.Tak samo jak kultura Wschodu tak też i kuchnia orientalna rządzi się pewnymi prawami i posiada pewne reguły, których trzeba przestrzegać. W kulturze Wschodu sposób zachowania i szacunek wobec innych, w szczególności starszych albo przodków ma o wiele większe znaczenie niż ma to miejsce np. w przypadku kultury europejskiej. Z tego też względu tak ważna jest etykieta podczas jedzenia pałeczkami, z którymi kuchnia orientalna jest nierozłącznie związana. Chcąc jeść pałeczkami, nawet w Polsce, przez szacunek dla całokształtu tego, czym kuchnia orientalna jest i jakie tradycje się z nią wiążą, należy pamiętać o określonej etykiecie. Nie wolno wbijać pałeczek w ryż na sztorc, ani nabijać jedzenia na pałeczkę. Nie można się nimi bawić, dłubać nimi w jedzeniu, ani też wskazywać na kogoś przy ich pomocy. Nietaktem będzie też sięganie po kęs grubszą stroną pałeczek. Nie wolno także stukać pałeczkami w brzeg miseczki dla zwrócenia uwagi, ani zostawiać pałeczek w miseczce. Jeśli nie ma co z nimi w danym momencie zrobić, odkłada się je na specjalny stojaczek. Jeśli nie jesteśmy w stanie tej etykiety uszanować, może lepiej, aby to, co kuchnia orientalna nam oferuje, spożywane było nożem i widelcem.

http://www.alejasztuki.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here