Któż z nas nie pamięta z dzieciństwa kawy Inki, albo Anatola? Przez jednych uwielbiana, przez innych znienawidzona kawa zbożowa. Choć jest to kawa, to jednak nie zawiera w sobie kofeiny. Dlatego może być spożywana przez dzieci i to właśnie one najczęściej ją piją. Dorośli wolą bowiem prawdziwą kawę z kofeiną. Kawa zbożowa w Polsce jest bardzo popularna, choć nie jest to nasz pomysł.Kawa zbożowa swój smak ma bardzo zbliżony do kawy, choć jest zdecydowanie łagodniejsza. Podaje się ją najczęściej z mlekiem i w takiej postaci jest lubiana przez dzieci. Jej zawartość może być różna. Najczęściej jednak produkuje się ją z prażonego żyta, cykorii i buraka cukrowego. Jeszcze kilka lat temu najczęściej spotykaną kawą zbożową była tradycyjna kawa do gotowania. Teraz można ją dostać w postaci kawy rozpuszczalnej, a nawet z dodatkami. Często też jest składnikiem kawy rozpuszczalnej z kofeiną, która ma złagodzić jej smak, jak np. Prima Śniadaniowa. Wtedy oczywiście nie może być spożywana przez dzieci.