Kawa to pojęcie bardzo szerokie. Na pewno kojarzy nam się z pobudzeniem, a także obudzeniem, gdyż właśnie kawa przywraca nas rano do życia. Na szczęście nie jest ona tak szkodliwa dla zdrowia, jak niosą legendy i mity. Dlatego kawę należy pić, choć z umiarem. Ale jaką pić kawę, skoro istnieje tak wiele jej rodzajów, a kawa po turecku, jaką pije się w naszym kraju codziennie się znudziła? Można spróbować niezwykłego sposobu sporządzania tego napoju. Może nie nadaje się ona na przerwę w pracy, czy poranną pobudkę, lecz jest idealna na rozgrzanie podczas zimowych popołudni, czy wieczorów.Kawa po irlandzku, czyli Irish coffee to napój, w którego skład wchodzi oczywiście kawa oraz whiskey i bita śmietana. Podaje się ją w wysokiej szklance na nóżce, do której nalewa się na dno gorącą czarną kawę, a następnie dodaje się miarkę irlandzkiej whiskey. Można dodać niewielką ilość cukru, ale najważniejsza jest bita śmietana, którą ubija się lekko i dodaje na samą górę kawy. Kawa po irlandzku nie powinna zostać zmieszana. Pije się ją przez powstały na górze kożuszek z bitej śmietany, a warstwy nie powinny się wymieszać. Taka kawa może być sporządzana z innymi trunkami, odpowiednimi do miejsca pochodzenia. I tak np. Russian coffee to po prostu kawa z wódką, a French coffee jest z koniakiem lub brandy.