Kuchnia Arabska

Kuchnia w Maroku jest jedną z najlepszych jeżeli chodzi o kuchnię arabską. Bardzo duża ilość smaków i ciekawe kompozycje smakowe czynią tą kuchnię niezwykle ciekawą jeżeli chodzi o europejskie podniebienie. Potrawy oferowane przez Marokańczyków różnią się ze względu na porę roku, oraz święta jakie są właśnie w tym czasie obchodzone. Dlatego podczas święta zwanego ramadan spożywa się zupę której składnikami jest kolendra, świeża fasola, gotowana soczewica i młoda jagnięcina. Ogólnie w kuchni marokańskiej rządzi bardzo duża liczba przypraw. Zresztą przyprawy są znane właśnie dzięki arabom, gdyż w krajach arabskich, gdzie temperatury są bardzo wysokie najlepiej przewozić i przechowywać przyprawy, gdyż nie psują się one tak szybko pod wpływem wysokich temperatur jak mięso, czy owoce. Owoce i warzywa też są ważnym elementem kuchni marokańskiej. Jeżeli chodzi o owoce to przeważają owoce cytrusowe. Do wielu dań używa się różnego rodzaju cytryn czy limonek, którą służą do tego aby podkreślić smak potrawy. Cytryny nawet kisi się w soli morskiej, dzięki temu można je używać do potrawy zwanej tażin oraz do dekoracji. W kuchni marokańskiej używa się również dużej ilości fig, robi się z nich ciasta, ciasteczka i inne słodkości. Figi używane są przez Marokańczyków również do dań mięsnych, na przykład marynowania drobiu i innych dań. Z Maroka pochodzi potrawa o nazwie kuskus. Jest to bardziej przekąska, składająca się oczywiście z drobnego ryżu kuskus, suszonych pomidorów i różnego rodzaju przypraw. Z krajów arabskich wywodzi się również sos o nazwie hummus. Do jego przygotowania potrzebna jest ciecierzyca, cytryna, oliwa z oliwek, czosnek i przyprawy. W Maroku spożywa się dużą ilość drobiu, czy jagnięciny. Szczególnie podczas świąt podaje się dużą ilość jagnięciny. Udziec jagnięcy w marynacie z reliszem z czerwonej cebuli to bardzo znana potrawa z Maroka. Cechuje ją bardzo wyrazisty ostry smak, zresztą jest to podstawa w tej kuchni, tak jak we wszystkich odmianach kuchni arabskich.

http://www.twojafanaberia.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here