Kasze w kuchni polskiej są obecne już od kilku wieków. Stanowią uzupełnienie dań obiadowych, ale również są przyrządzane w formie słodkiego śniadania. Kasza pęczak jest jedną z tych cenionych najbardziej ze względu na swoją uniwersalność. To odmiana kaszy jęczmiennej w postaci całych ziaren pozbawionych łusek. Dlaczego warto uzupełnić o nią swoją dietę?
Co ją wyróżnia?
Kasza jęczmienna występuje po kilkoma postaciami. Wyróżniamy kaszę jęczmienną perłową, czyli ziarna pozbawione łusek, które poddane zostały łamaniu na większe cząstki, a następnie procesowi polerowania. Kasza jęczmienna wiejska to ziarno oczyszczone i obłuszczone, następnie łamane, jednak nie jest w końcowym procesie polerowane. Kasza pęczak jest to całe ziarno pozbawione łusek cechujące się największą zawartością minerałów i witamin spośród wszystkich odmian kaszy jęczmiennej.
Właściwości i wartości odżywcze kaszy pęczak
To źródło węglowodanów oraz cennego dla organizmu człowieka błonnika. Powinno się ją jeść ze względu na duża zawartość witamin z grupy B, witaminy E i K oraz folianów. Znajdziemy w niej ponadto takie minerały, jak: fosfor, cynk, magnez, miedź i mangan.
Kasza pęczak wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Jest doceniana przez osoby cierpiące na częste zaparcia, bóle brzucha i wzdęcia. Odpowiada w znaczącym stopniu za pracę układu krwionośnego, wzmacniając naczynia krwionośne. Dzięki temu skutecznie zapobiega powstawaniu żylaków i zakrzepów. Jest wsparcie dla układu nerwowego i wspomaga laktację, dlatego powinny ją spożywać matki karmiące. Dodatkowo dzięki zawartości PP korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz zmniejsza objawy problemów skórnych.
Z czym kasza pęczak smakuje najlepiej?
Warto podawać ją z różnego rodzaju sosami – mięsnymi, grzybowymi i warzywnymi. Stanowi dodatek do farszu do gołąbków, a także pierogów. Jest dodawana do zup, takich jak: krupnik, zupa pomidorowa i warzywna. Kasza pęczak może posłużyć jako baza do wytrawnych placków i kotletów, ale też słodkich śniadań jako alternatywa dla płatków owsianych podawanych z jogurtem.