Żeberka czy kaszanka z grilla

Po czym poznać, że wiosna śmielej akcentuje swoją obecność? Nie tylko po przyrodzie budzącej się do życia. W trakcie weekendu i w wolne popołudnia, przechadzając się ulicami miast, coraz intensywniej czujemy, że Polacy oddają się swojemu kulinarnemu hobby.

W powietrzu unosi się aromat pysznych grillowanych potraw. Nie wszyscy ograniczają się do najpopularniejszych – kiełbasy i karkówki. Warto poznać uroki grillowanej kaszanki i żeberek, zwłaszcza gdy dysponujemy doskonałym przepisem. Którą z potraw wybierzesz na najbliższe spotkanie przy grillu? Dziś przedstawiamy sprawdzone przepisy na grillowane żeberka i kaszankę.

Wyśmienita kaszanka z grilla

Aby odkryć prawdziwą wartość grillowanej kaszanki, nie wystarczy po prostu ułożyć jej na grillu i zaczekać, aż się przypiecze. Kaszanka z grilla najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw i dodatków. W takiej wersji powinna przypaść do gustu również osobom, które na co dzień podchodzą do niej z rezerwą. Nasza dzisiejsza propozycja to kaszanka z grilla z cebulą i ziołami. Przepis jest naprawdę prosty.

100 g kaszanki to odpowiednia porcja dla jednej osoby. Jeśli grillujesz dla około 6 osób, przydadzą ci się również dwie cebule. Jako przyprawy rekomendujemy świeżo zmielony pieprz i majeranek w dowolnej ilości. Przygotowanie dania rozpocznij od obrania kaszanki ze skórki i ułożenia jej na folii aluminiowej, na której mięso będzie się grillować. Następnie cebulę pokrój w kostkę dodaj do kaszanki. Na końcu obsyp przyprawami. Jeśli lubisz smak pieprzu i majeranku, możesz pozwolić sobie na dużą ilość przypraw. Mięso grilluj przez około 15 minut. Zapewniamy, że aromat wyzwalający się w trakcie pieczenia sprawi, że twoi goście nie będą mogli się doczekać chwili, w której kaszanka będzie gotowa.

Głęboki smak grillowanych żeberek                                                   

Przepis na żeberka z grilla, który jest naszą drugą propozycją, to prawdziwe arcydzieło i mieszanka wykwintnych smaków. Mięso wymaga przynajmniej kilkugodzinnego marynowania, ale naprawdę warto poczekać. Jeśli twoi goście nie znali tego przepisu, zapewniamy, że będą nim zachwyceni.

Jeśli dysponujesz wystarczającą ilością czasu, przygotowanie mięsa warto rozpocząć już dzień wcześniej. Dzięki temu doskonale przejdzie ona smakiem i aromatem marynaty. W pierwszej kolejności pokrój żeberka na pojedyncze kawałki wzdłuż kości. W misce wymieszaj wodę i olej z dodatkiem kilku łyżeczek octu winnego. Do marynaty dodaj sól, pieprz, wyciśnięte ząbki czosnku, a także mieloną paprykę, tymianek i majeranek. Umieść mięso w marynacie i włóż do lodówki.

Zanim przystąpisz do grillowania, przygotuj specjalną glazurę. Najlepiej przyrządzić ją z oleju, miodu, odrobiny sosu sojowego i musztardy. W trakcie grillowania żeberka należy regularnie obracać. Gdy będą już prawie gotowe, około 5 minut przed zdjęciem z grilla posmaruj je przygotowaną wcześniej glazurą. Dzięki temu żeberka z grilla zyskają niepowtarzalny smak!

Karkówka z grilla czy aromatyczne żeberka? Jeśli nie możesz się zdecydować, najlepiej przygotuj obie potrawy!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here