Pod pojęciem tortilla ukrywają się co najmniej trzy kulinarne produkty, jednak wszystkie są doskonale znane na całym świecie. W kuchni hiszpańskiej tortillą nazywamy rodzaj grubego omletu z dodatkiem pokrojonych w plasterki ziemniaków oraz innych warzyw. Bardzo często dodaje się również różnego rodzaju mięso oraz ryby. Wówczas nosi nazwę tortilla espanola. W kuchni meksykańskiej natomiast tortillą nazywa się rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej. Jada się go tam podobnie jak u nas chleb, stanowi ona również nieodłączny dodatek wielu innych potraw. Istnieją również chipsy tortilla. Mają one kształt małych trójkątów, najczęściej sprzedawane o smaku serowym, paprykowym lub solonym. Tortilla pochodząca z Hiszpanii została rozpowszechniona również w literaturze, bowiem była ulubioną potrawą Sancho Pansy. Składała się ona z jajek, ziemniaków oraz cebuli. Wszystko było podsmażane na tłuszczu z boczku.

http://www.centerfence.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here