O potrawach, które są smażone można wiele zasugerować. Nie należą one na pewno do najzdrowszy, jednak wyróżniają się doskonałością smaku. Zatopione potrawy w głębokim tłuszczu nie są na pewno zdrowe. Czasami jednak w ten sposób trzeba przyrządzić. Smażyć można wszystko. Smaży się kurczaka, wątróbkę, karkówkę, żeberka, ziemniaki, wszystkie inne warzywa też mogą zostać smażone. Na pewno istnieje wiele takich potraw, które po smażeniu są bardzo aromatyczne i maja wiele zalet pod względem smaku. Chruściki, faworki, pączki są przedstawicielami kwestii słodyczy, które są smażone na głębokim tłuszczu. Powszechnie lubiane i znane wszędzie frytki doskonale musza być wysmażone na głębokim oleju. Potrawy smażone są na pewno w pewnym stopniu szkodliwe, dlatego należy ograniczać ich spożywanie. Trzeba zwrócić też uwagę na inne potrawy, które są gotowane, grillowanej, pieczone, one również mają wiele możliwości smakowych. Warto racjonalnie rozgraniczać swoje konkretne potrawy żywieniowe pod względem posiłków smażonych lub gotowanych.