Węgry są jednym z państw, które może pochwalić się wyśmienitymi potrawami. Wielu Polaków szczerze powie, że smaki kuchni węgierskiej są rzeczywiście przepyszne. Nie trzeba jednak jechać na Węgry, aby zakosztować specjałów określanych jako „kuchnia węgierska”. Kulinaria tego typu można zaserwować sobie samodzielnie, jeśli tylko ma się odpowiednie przepisy. Jedną z czołowych potraw kuchni węgierskiej, którą podaje się na polskich stołach są oczywiście placki z węgierskim sosem, czy jak kto woli – placki po węgiersku. Są one tak pyszne, że chyba nie ma osoby, która po ich spróbowaniu nie chciała zjeść ich ponownie. Placki po węgiersku są ciężko strawne, ale smaki mają tak dobre, że raz na kiedy można sobie pozwolić na taką ekstrawagancję kulinarną. Placki po węgiersku należy przygotowywać osobno – placki smaży się osobno i osobno robi się sos. Sos do placków z kuchni węgierskiej robi się z pieczarek, lub grzybów leśnych i oczywiście z mięsa. Najlepiej, aby była to wołowina, choć nie jest to absolutną koniecznością. Wieprzowina też nada się do placków. Wystarczy jeszcze do sosu dać cebuli i dobrze doprawić sos, aby był ostry.

http://www.kissfm.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here