Ze względu na to, że Chiny są bardzo dużym państwem i żyje tam sporo ludzi, termin kuchnia Chińska odnosi się do wszystkich zwyczajów kulinarnych ludów zamieszkujących Chiny, czasem nawet odnosi się do kuchni całej Azji wschodniej. Ze względu na tak duże państwo kuchnia Chińska ma wiele odmian, gdyż każdy region charakteryzuje się innymi zwyczajami. Kuchnia pekińska, której podstawą są pszenne bułeczki gotowane na parze oraz makaron. Kuchnia kantońska, używa głównie ryżu i drobno posiekanych składników, szybko smażonych na woku. Kuchnia szanghajska charakteryzuje się słodkimi smakami, słynie z ryb i owoców morza. Kuchnia syczuańska oparta na wołowinie, bardzo pikantna, podobnie jak humańska. Kuchnia fukieńska, znana z sosu sojowego, pierożków i wielu rodzajów zup. Kuchnia sinciang charakteryzuje się gotowaniem na wolnym ogniu, w glinianych garnkach. A także kuchnia chaozhu, słynąca z owoców morza i delikatnych, wyrafinowanych dań. Dla kuchni chińskiej charakterystyczne są składniki takie jak tofu, sos sojowy, pieprz syczuański, sos hoisin, sos ostrygowy i ocet ryżowy.

http://www.bialamagia.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here