Chiny są krajem prawdziwych kontrastów. Trudno odkryć wszystkie oblicza tego wspaniałego państwa, z tego powodu jedna wyprawa do Chin to stanowczo zbyt mało. Podobnie jest z kuchnią chińską, która wszystkim kojarzy się z ryżem. Owszem, kuchnia chińska opiera się w wysokim stopniu na ryżu – białym, czy też brązowym, ale jest to tylko jeden z wykorzystywanych w niej składników. Trzeba wiedzieć, że chińczycy rozsmakowali się w rybach, szczególnie tych przyrządzonych na surowo. Chińskie suszi jest wyśmienite, ale nie każdy wie w jaki sposób je zrobić. Jest to pilnie strzeżona tajemnica kucharzy i nie da się jej zdobyć tak po prostu. Warto powiedzieć, że suszi to nie tylko potrawa chińska, ale też japońska. W Chinach można zjeść bardzo dobre potrawy z ryżu i warzyw, z dodatkiem mięsa. Na ogół, kulinaria chińskie oparte są o mięso kurze, choć nie jest to powszechnie obowiązująca reguła. Zdarzają się potrawy z innego mięsa, nie tylko białego, ale również czerwonego. Chińczycy do swoich potraw wykorzystują ponadto wiele przypraw, które dla Polaków na pewno wydadzą się nader egzotyczne.

http://www.zouza.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here