Kurkuma nazywana również ostryżem, to roślina z rodziny imbirowatych pochodząca z terenów południowej Azji. Obecnie uprawiana jest we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, w Indonezji, w Bangladeszu, na Jawie oraz w Ameryce Południowej. Występuje ponad 70 gatunków tej rośliny. Znalazła zastosowanie w gastronomii. Zmieloną kurkumę stosuje się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Jako przyprawa dodawana jest do: potraw drobiowych, sosów, zup kremowych oraz do omletów. Wzbogaca smak dań z fasoli i z soi. Używana także w cukiernictwie (dodatek kurkumy nadaje żółty kolor ciastu drożdżowemu lub biszkoptowemu). Współtworzy przyprawę curry. Stosowana w medycynie do: zwalczania kamieni żółciowych, leczenia chorób skóry, ze względu na jej bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości, leczenia chorób reumatycznych, zwiększenia wydzielanie soków żółciowych, działa rozkurczowo oraz wzmacnia układ nerwowy i serce. Ma zastosowanie w kosmetologii – sporządza się z niej maseczki pielęgnacyjne.