Jak zawijać krokiety

W naszym społeczeństwie coraz bardziej zmniejsza się udział osób gotujących w domu. Coraz więcej osób – zwłaszcza młodych – decyduje się na jedzenie na mieście bądź kupowanie gotowych posiłków, ze względu na oszczędność czasu. Tymczasem samodzielne gotowanie obiadów to nie tylko świetny sposób na zdrowe odżywianie, ale także wspaniała rozrywka i sposób na oszczędzenie pieniędzy. Ma także inne zalety – w ten sposób można łatwo zaimponować znajomym, co niewątpliwie potrafi być przydatne. Wiele osób jednak nie jest pewne jak zacząć. Tymczasem jest to bardzo proste – wystarczy wyszukać pożądany przepis, czy to w Internecie, czy w książce kucharskiej – a następnie podążać zgodnie ze wskazówkami. Warto zacząć od najprostszych, ze względu na to, że z reguły nie wymagają specjalnego wyposażenia kuchni i wymagają krótkiej listy zakupów. Gdy poznamy podstawy, łatwiej będzie mierzyć się z nieco bardziej skomplikowanymi pozycjami, jak na przykład krokiety. Ich przygotowanie nie jest trudne, lecz nieco czasochłonne. Należy przygotować ciasto z mleka, mąki i jaj, a następnie usmażyć naleśniki. Ich smażenie wymaga nieco wprawy, którą najprościej osiągnąć poprzez ćwiczenie. Następnie musimy przygotować farsz. Na szczęście jest na to wiele sposobów i kombinacji. Wykorzystać możemy mięso, kapustę, grzyby, pieczarki czy ser żółty. Internet obfituje w świetne pomysły na farsze. Oczywiście jeżeli lubimy eksperymentować, możemy śmiało dorzucić ulubione składniki, choć lepiej jest na początku wykorzystać sprawdzone metody. Gdy mamy już farsz, należy umieścić go na naleśniku i zawinąć w rodzaj koperty tak, aby nie wypadł. Warto poszukać w Internecie informacji, jak zawijać krokiety. Tak przygotowanego krokieta obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez jakiś czas tak, aby zbrązowiał ze wszystkich stron. Gdy panierka zarumieni się, nasz krokiet jest gotowy. Najlepiej jeść go z barszczem czerwonym, jednak samotnie również jest pyszny. Jak więc widać, konieczne jest nieco czasu i cierpliwości, jednak efekt i satysfakcja zdecydowanie są tego warte.

http://www.stazmalzenski.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here