Wielkopolska kuchnia, tak jak każda inna może poszczycić się tradycyjnymi potrawami, które wywodzą się z tego północno-zachodniego krańca Polski. Do tych „chronionych” należą tutaj andruty kaliskie, miodówka witosławska, wędzonki ostrzeszowskie, rogal świętomarciński, witoldziński kozi twaróg i ser o wdzięcznej nazwie Liliput. Są to typowe dla tego regionu Polski potrawy, bliżej nieznane w pozostałych miejscach naszego kraju. Nie znaczy to, że Wielkopolska nie może sie poszczycić bardziej popularnymi potrawami. Do częstych potraw możemy tu zaliczyć pyzy, placki ziemniaczane, ziemniaki dukane, czyli puree, a także gotowane kartofle w mundurkach. Co ciekawe w Wielkopolsce, a szczególnie takich miastach, jak Poznań zamiast nazwy ziemniak używa się określenia pyra. Charakterystyczne dla tamtejszego regionu są też tak zwane ślepe ryby, zupa kiszonka, zupa z dyni, rosół z kury, czy gęsta zupa z jarzyn nazywana eintopfem. Spożywa się tam też duże ilości mięsa i nabiału. Wśród wypieków można wspomnieć o faworkach i babce poznańskiej.