Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, co powoduje, że niektóre potrawy mają wyśmienite smaki, a innych w ogóle nie da się przełknąć? Otóż, smaki są dziełem nie tylko poszczególnych produktów spożywczych jakie zostały zastosowane do stworzenia danej potrawy. O smakach decydują przede wszystkim dodane przyprawy. Czasem pojawia się utarte stwierdzenie, że „coś jest bez smaku”. Chodzi tu o to, że posiłek, czy danie które spożywamy, nie zostało dobrze doprawione. Trudno powiedzieć, jaka potrawa jest, a jaka nie jest smaczna, bowiem jest to kwestia względna. Dla jednych zupa będzie wyśmienita, a dla innych przesolona, albo zbyt ostra. To wszystko tyczy się i innych dań, jakie przygotowujemy w domu, czy jemy w restauracjach i barach szybkiej obsługi. Cóż, każdy ma inny gust, co odnośni się również do gustu czysto kulinarnego. Jednym smakują rzeczy pikantne, innym – wręcz przeciwnie – słabo doprawione. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że coś jest smaczne, a inna potrawa nie do przełknięcia. Wszystko zależy od indywidualnych smaków każdej osoby.

http://www.juniorhandling.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here