Jak wiadomo standard każdego hotelu jest opisywany poprzez przyznawanie odpowiedniej ilości gwiazdek danemu obiektowi. System ten jest dobry przede wszystkim dlatego, że jest zrozumiały na całym świecie. Ponadto zazwyczaj sprawdza się, więc niezależnie od tego, czy podróżuje się do krajów azjatyckich, afrykańskich czy europejskich, ilość gwiazdek zazwyczaj świadczy o tym, czego po danym hotelu można się spodziewać. Podczas przyznawania tych słynnych gwiazdek pod uwagę branych jest bardzo wiele czynników. Wśród nich ocenie podlega między innymi restauracja, jaka w danym hotelu funkcjonuje. Pod uwagę brana jest zarówno jakość serwowanych potraw, ale też ich wybór. Można więc przypuszczać, że w hotelach o wysokim standardzie na śniadanie do wyboru będzie kilka rodzajów jajecznicy, do tego tosty z wybranymi dodatkami, omlety i wiele innych potraw. W mniejszych obiektach o niższym standardzie zazwyczaj wybór produktów śniadaniowych jest znacznie mniejszy. To samo dotyczy oczywiście także innych posiłków.