Pierogi są kochane na całym świecie. Są one również symbolem i prawdziwą reklamą polskiej kuchni. Ich podstawą jest delikatne ciasto i pyszne nadzienie. Za najlepsze uważane są pierogi lepione ręcznie. Pierogi u mamy i babci uważane są za niezastąpione. Korzystanie z przepisów, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Sekret to dobrze zrobione ciasto i farsz, który będzie się wręcz rozpływał w ustach. Farsz może być przeróżny. Mogą być to pierogi na słodko, z owocowym nadzieniem. Pierogi nadziewane truskawkami czy jagodami. Mogą być podawane z cukrem, bitą śmietaną czy gęstą śmietaną. Świetnie smakują latem, gdy owoce są świeże. Pierogi mogą być nadziewane mielonym mięsem. Ważne by było ono odpowiednio doprawione. Takie pierogi mogą być gotowane lub smażone. Popularnością cieszą się również pierogi nadziewane białym serem. Nadzienie na pierogi zależy od inwencji kucharza. Mogą być to pierogi ze szpinakiem czy też nadziewane ziemniakami. Smakują zarówno od razu ugotowane jak i odsmażane na patelni.