Gotowanie to niezwykle przyjemna i twórcza czynność, jeśli tylko podejdziemy do niej z pasją i zaangażowaniem. Młodej pani domu na początku może wydawać się, że przygotowywanie urozmaiconych posiłków jest trudne, a pomysły na dania obiadowe szybko się skończą. Należy wówczas pomyśleć o tym, że wystarczy niewielka modyfikacja dania, a już mamy całkiem oryginalny obiad.
Jeżeli dotychczas na stole królowało spaghetti, można pokusić się o zmianę kształtu makaronu na świderki, muszle lub własnoręcznie przygotować łazanki.
Jak zrobić łazanki?
Potrzebne będą mąka pszenna, żółtka jaj, woda i sól. Z powyższych składników przygotowujemy gęste ciasto, formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym okresie, dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą z nich wałkujemy dosyć cienko i odstawiamy do lekkiego podsuszenia. Ciasto lepiej kroi się, gdy przeschnie. Po kilku godzinach kroimy nasze placki na ok. centymetrowe kwadraty. Do krojenia ciasta makaronowego idealnie nadaje się nóż do pizzy lub radełko. Część makaronu można użyć od razu, a część po dokładnym wysuszeniu w przewiewnym miejscu można przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach lub metalowych puszkach.
Przygotowując łazanki w domu, możemy dodać do nich sok z buraków, by były czerwone lub szpinak, aby zabarwiły się na zielono. Takie kolorowe kwadraciki spodobają się dzieciom, które chętniej zjedzą wielobarwny posiłek.
Jak zrobić łazanki na słono?
Makaron łazanki można podać z kiszoną kapustą i kiełbaską, sosem pomidorowym lub sosem mięsnym. Dobrze sprawdzi się też sos brokułow-serowy.
Jak zrobić łazanki na słodko?
Słodkie łazanki zapewne polubią dzieci. Można te przygotować z twarogiem, miodem i rodzynkami albo w okresie bożonarodzeniowym z makiem, miodem i bakaliami. Najprostszym sosem do łazanek na słodko będzie jednak jogurt owocowy lub śmietanka z owocami sezonowymi.
Zarówno w przypadku łazanek na słodko jak i na słono można skorzystać z makaronu przygotowanego w domu lub skorzystać z gotowych łazanek robionych przez wielu producentów makaronów.