Dzika róża to roślina wyjątkowo popularna w tradycyjnej, ludowej medycynie. Jej charakterystyczne owoce można zbierać zarówno przed, jak i po przymrozkach. Ta druga metoda zalecana jest, gdy chcemy sporządzić z dzikiej róży sok lub wino różane, ponieważ owoce są wtedy słodsze i łatwiej puszczają sok. Mróz niszczy jednak jedną z największych zalet dzikiej róży – zgromadzone w owocach ogromne zasoby witaminy C. Jest ona doskonale przyswajalna, więc spożywanie tych owoców bardzo szybko zaspokaja zapotrzebowanie organizmu i świetnie podnosi ogólną odporność. Owoce dzikiej róży zawierają też różnorodne kwasy organiczne i garbniki, działają więc przeciwzapalnie zarówno w drobnych infekcjach, jak i na przykład w zapaleniach stawów. Pomagają też wzmacniać serce i leczyć nadciśnienie tętnicze. Spożywanie owoców dzikiej róży (świeżych, suszonych, w postaci naparów i nalewek oraz konfitur) zaleca się osobom przewlekle zmęczonym, osłabionym, cierpiącym na bezsenność i żyjącym w dużym stresie.

http://www.cyber-fly.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here