Dieta przy wymiotach

Wymioty to nagły skurcz mięśni i zwrócenie treści pokarmowej z przewodu pokarmowego. Zazwyczaj są poprzedzane nudnościami, czyli bardzo nieprzyjemnym doznaniem związanym z odczuwaniem potrzeby zwymiotowania. Istnieje bardzo wiele czynników powodujących wymioty. Są one zazwyczaj stanem patologicznym, ale mogą także towarzyszyć fizjologicznemu stanu, jakim jest ciąża. Wymioty pojawiają się między innymi pod wpływem stresu, nadużycia alkoholu, intensywnego wysiłku fizycznego lub przez choroby, np. ostre i przewlekłe stany zapalne narządów jamy brzusznej, zatrucia pokarmowe, choroby błędnika, kolka nerkowa czy żółciowa.
„Co jeść przy wymiotach”
Niezależnie od przyczyny, wymioty są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka. Mogą prowadzić do wielu powikłań. Najgroźniejszym z nich jest oczywiście odwodnienie.
Przy wymiotach należy dbać o nawodnienie i odpowiednią dietę.
Dieta powinna być łatwostrawna i uzupełnić utracone elektrolity. W pierwszych dniach wymiotów pacjent powinien stosować dietę płynną, czyli przyjmować w stałych odległościach czasu niewielkie ilości płynów. Może to być przegotowana woda, niegazowana woda mineralna, napary z rumianku, słaba herbata.
Jeśli żołądek pacjenta „przyjmie” podane płyny, należy wprowadzić do diety delikatny, odtłuszczony rosół, kleiki z drobnych kasz, rozgotowany ryż i płatki owsiane.
Należy pamiętać, aby podczas wymiotów unikać takich potraw jak: pieczywo pełnoziarniste, grube kasze, brązowy ryż, pełnoziarniste makarony, wszelkiego rodzaju sery, jajka gotowane na twardo, kakao, mocna herbata, kawa, alkohol.

http://www.bycmama.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here