W dzisiejszych mediach nie brakuje bardzo bogatych informacji na temat gotowania i gastronomii jako takiej. Coraz częściej programy lifestyle’owe poruszają kwestie gotowania i kuchni i coraz częściej to młodzi ludzie promują modę na rozmowę o jedzeniu, rozważania na temat przyszłości żywienia, aktualnych wyzwań każdego domowego kucharza. Już widać jak na dłoni, że zainteresowanie ludzi programami kulinarnymi w telewizji i książkami o gotowaniu w księgarniach przekłada się także na ich wybory w sklepach. Albowiem kuchnia i gotowanie to nie tylko sam proces mieszania składników – dla nowoczesnych ludzi jedzenie to filozofia i sposób podejścia do żywności przekładają także na swoje ogólnie naturalistyczne i harmonijne podejście do otoczenia. Jeśli ludzie od lat powielający w swoim gotowaniu te same standardy i smażenie na głębokim tłuszczu nagle zmieniają swoje podejście do jedzenia o sto osiemdziesiąt stopni i gotowi są pójść w stronę harmonii na talerzu, warzyw i owoców morza – często w parze z tym idą także inne zmiany, bardziej psychologiczne. Dlatego naukowcy podkreślają, że myślenie o jedzeniu w kontekście zaspokajania samych potrzeb fizjologicznych jest wielkim błędem. Jedzenie należy traktować zawsze z szacunkiem, skupieniem i uwagą należy delektować się każdym kolejnym wyjątkowym kęsem.

http://www.busybook.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here