Zdrowe nawyki żywieniowe

Odchudzanie i zrzucanie wagi najlepiej zacząć od dziś i od teraz. Jeśli więc jesz właśnie kostkę czekolady to pomyśl sobie, że to twoja ostatnia kostka w tym miesiącu. Tak właśnie zaczynają się duże zmiany. Zapisz w kalendarzu, że ten dzień jest pierwszym dniem twojego nowego życia. Zakup sobie notatnik, najlepiej mały, abyś mogła nosić go ze sobą wszędzie. Nie wychodź z domu bez notesu, chyba, że idziesz pobiegać. Będziesz w nim zapisywać wszystko co dla siebie zrobiłaś w danym dniu, co zjadłaś i ile czasu spędziłaś na aktywność fizyczną. Każdy dzień niech będzie wielkim wyzwaniem, które tylko czeka na ciebie, abyś mogła go wypełnić. Warto wcześniej zapoznać się z zasadami zdrowego żywienia, nie chodzi tutaj o katowanie się wymyślnymi dietami, ale o racjonalne podejście do sprawy. Jeśli poszerzysz swoją wiedzę dobrymi lekturami to wkrótce zrozumiesz o co chodzi w tym całym zdrowym jedzeniu i dlaczego do tej pory nie mogłaś zrzucić wagi. Poniżej lista rzeczy, które pomogą ci zrozumieć pewne dietetyczne zagwozdki.
1) Cukier – cukry dzielimy na proste oraz złożone. Najpopularniejszym cukrem jest glukoza, to cukier prosty. Po spożyciu cukru w naszym organizmie bardzo szybko podnosi się poziom glukozy i jest to ważna informacja dla naszej trzustki. Organ ten ma za zadanie w szybki sposób zbić poziom glukozy we krwi, dlatego produkuje w dużej ilości insulinę. Insulina uruchamia szereg reakcji w naszym ciele, w rezultacie prowadzą one do odkładania tkanki tłuszczowej w komórkach tłuszczowych. Glukoza działa najszybciej, ponieważ nie przechodzi ona żadnych przemian w organizmie. Od razu po wprowadzeniu daje sygnał trzustce, że czas zacząć działanie. Cukry złożone są dużo bardziej bezpieczniejsze dla naszego poziomu cukru we krwi, aby podnieść alarm insulinowy muszą przejść szereg przemian. Na przykład skrobia po wielu reakcjach chemicznych rozkłada się na cząsteczki glukozy, jest to jednak wolniejsze niż czysta glukoza. Są też cukry obojętne dla nas, na przykład inulina, erytryt i glikozydy stewiowe. Możemy zastąpić nimi zwykły cukier i cieszyć się zdrowiem.
2) Tłuszcze – przyjęło się, że tłuszcze to coś złego i powinniśmy ich unikać, nic bardziej mylnego. Tłuszcze są niezbędne do budowy naszego ciała, organizowania przekaźnictwa nerwowego, chronią układ odpornościowy oraz mózg. Warto dostarczać duże ilości tłuszczy omega, która przodują w ochronie układu nerwowego i zapobiegają powstawaniu depresji. Unikać powinniśmy tłuszczy nasyconych, utwardzony oraz przetworzonych. Unikniemy wtedy wielu chorób naczyń krwionośnych, obniżymy poziom niezdrowego cholesterolu oraz trój glicerydów we krwi.
3) Warzywa i owoce – to na tych elementach powinna skupić się nasza dieta, ponieważ to one dają nam wiele niezbędnych elementów budulcowych, witamin oraz minerałów, do tego są bardzo mało kaloryczne. Powinniśmy jeść głównie świeże i surowe warzywa, dobre są też warzywa na parze gotowane, ponieważ dostarczają one dużo błonnika, który napełnia nasz żołądek i sprawia, że nie odczuwamy tak szybko głodu. Błonnik na odchudzanie jest bardzo dobry, polecają go dietetycy.

http://www.miss-fit.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here