Jeszcze całkiem niedawno głównym dodatkiem do dań mięsnych były ziemniaki z wody bądź w wersji puree. Teraz królują ziemniaki smażone. W dzisiejszych czasach konsumenci, kiedy zamawiają stek, filet, dewolaj, rybę smażoną itp., jako dodatek wybierają frytki, ćwiartki bądź kulki ziemniaczane. Nie da się ukryć, że smażone ziemniaki są znacznie smaczniejsze niż gotowane. Konsumentom do tego stopnia one smakują, że zamawiają je jako samodzielne danie. Teraz restauracje serwują frytki nie tylko w wersji saute, ale dodają jeszcze do tego kurczak bądź mięso kebab i posypują to startym serem. Jako dodatek podają jeszcze majonezowe sosy. Takie danie jest potężną bombą kaloryczną. Moda na smażone ziemniaki przyszła prawdopodobnie z Wielkiej Brytanii. Każdy z nas wie, że króluje tam fish and chips, czyli ryba z frytkami. W naszym kraju też początkowo tylko rybę jadano z frytkami. Jednak z czasem nawyk ten przeniósł się na inne potrawy. Właśnie dlatego teraz w każdym menu przy filetach, stekach i rybach jako dodatek skrobiowy pojawiają się głównie frytki.

http://www.e-chlopak.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here