Sztuka kulinarna jest zjawiskiem, na które składa się mnóstwo różnorodnych zagadnień, dlatego też trzeba je traktować wielopłaszczyznowo. Tak więc kulinaria to między innymi różne rodzaje produktów spożywczych, z których przyrządzane są potrawy. W tym zakresie wyszczególnia się trzy elementarne kategorie. Pierwszą z nich stanowią minerały – tutaj przede wszystkim mówi się o soli kuchennej jako o tym minerale, z którego kuchnia korzysta zdecydowanie najczęściej. Kategoria druga i trzecia natomiast to produkty pochodzenia tak roślinnego, jak i zwierzęcego – z tym zaznaczeniem, że dzieli się ją na przetworzoną i nieprzetworzoną. Jeżeli chodzi o ta drugą, to są to głównie rzeczy roślinnego pochodzenia. Z kolei przetwarzać żywność można na rozmaite sposoby – to między innymi obróbka termiczna, mrożenie czy też wykonywanie takich półproduktów jak zupy w proszku chociażby. W zależności od rodzaju obróbki termicznej, poszczególne produkty mają urozmaicone smaki. Uzyskuje się je dla przykładu poprzez dodanie takich, a nie innych przypraw.

http://www.studioniezapominajka.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here