Maca – adaptogen XXI wieku

0
Maca – adaptogen

Maca jest to roślina, która swoją popularność zawdzięcza peruwiańskim Indianom, gdyż to właśnie oni odkryli ją, a następnie stosowali przez wieki. Ma ona bardzo szerokie zastosowanie i jest wykorzystywana w przypadku różnych dolegliwości. Jej ogromną zaletą jest fakt, że to naturalny środek, sprawdzony przez setki lat. Jest ona jednym ze składników popularnego dziś suplementu o nazwie Królowa od Mother’s Protect: https://mothersprotect.com/produkt/krolowa/

Czym jest maca?

Maca, której łacińska nazwa brzmi Lepidium Mesenii, jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią. Korzeń jest częścią jadalną tej rośliny. Jej spopularyzowana nazwa została zaczerpnięta od języka peruwiańskich Indian. Maca jest jedną z podstaw pożywienia w Ameryce południowej. Może być spożywana na surowo, po ugotowaniu lub upieczeniu, a także po wysuszeniu. Jednak maca ma wiele właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie. Maca zawiera białko, węglowodany i tłuszcze oraz cały zestaw witamin, m.in. A, B1, B2, B6, C, E. Ponadto maca jest źródłem wielu minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie, takich jak wapń, cynk, żelazo, mangan, potas. Ponadto maca jest także adaptogenem.

Adaptogeny – co to takiego?

Adaptogeny są lekami ziołowymi wspomagającymi odporność organizmu na stres, trudne i traumatyczne przeżycia. Stosuje się je w stanach wyczerpania, wahań nastroju, niepokoju itp. By dana substancja stała się adapotgenem musi spełniać kilka podstawowych warunków, co sprawia, ze jest wówczas korzystna i bezpieczna dla naszego organizmu. Adaptogeny wpływają pozytywnie na ogólny stan naszego układu nerwowego oraz mózgu. Powodują one minimalne zmiany w fizjologii organizmu oraz w ogólnym sensie wzmacniają odporność całego organizmu. Ich podstawowym zadaniem jest usprawnianie różnych funkcji życiowych organizmu. Bardzo ważne jest to, że przyjmowanie adaptogenów nie powinno przynosić żadnych ubocznych i niepożądanych działań.

Zastosuj macę

Jak już wspomniano maca ma bardzo szerokie zastosowanie. Wiele osób kojarzy macę jako środek wpływający korzystnie na męską potencję oraz płodność, bez podnoszenia poziomu hormonów we krwi. Z tego powodu można znaleźć macę w wielu suplementach diety poprawiających sprawność seksualną. Ponadto maca jest stosowana podczas spadku nastroju, niepokoju oraz stresu. W związku z naturalnym pochodzeniem oraz bezpieczeństwem stosowania, używa się jej jako wsparcia w cięższych chwilach życia. Z racji bogatego składu maca jest polecana np. w osteoporozie (wapń) oraz anemii (żelazo). Składniki zawarte w macy mają także korzystny wpływ na zmniejszanie poziomu cholesterolu we krwi, co z kolei zapobiega chorobom układu krwionośnego. Dodatkowo maca może łagodzić dolegliwości związane z miesiączką, niweluje przede wszystkim niepokój, nerwowość i ogólne napięcie związane z nadejściem miesiączki. Przy wszystkich swoich zaletach nie niesie ze sobą negatywnych skutków.

Jak widać, maca jest adaptogenem oraz rośliną, która posiada zbawienne działanie na nasz organizm. Używana i doceniana od setek lat, może pomagać w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej także dzisiaj. Jej największą zaletą jest chyba jednak naturalne pochodzenie oraz brak skutków ubocznych przy jej stosowaniu.

Jak wybrać meble dla ucznia?

0
Jak wybrać meble dla ucznia?

Koniec wakacji to czas, kiedy wielu rodziców intensywnie szuka mebli dla ucznia. Podczas poszukiwań warto zadbać o to, aby meble szkolne w pokoju nie kojarzyły się z przykrym obowiązkiem, ale były nowoczesne i ładne.

Meble dla ucznia – postaw na funkcjonalność oraz wykonanie

Po pierwsze biurko. To przy nim uczeń spędza najwięcej czasu. Biurko musi być wygodne, odpowiednio duże oraz umożliwiające wykonywanie wielu czynności. Dlatego właśnie tak ogromną popularnością cieszą się biurka regulowane. Nie tylko możemy dopasować ich wysokość do wzrostu dziecka, ale mamy również możliwość nachylenia blatu pod kątem odpowiednim do rysowania, pisania czy do czytania. Możliwość regulacji nachylenia wspomaga prawidłowy rozwój kręgosłupa i ogranicza możliwość wystąpienia wad postawy.

Uczniowi zawsze przyda się dodatkowe miejsce do przechowywania przyborów szkolnych, zeszytów czy podręczników. Dlatego przy wyborze biurka warto zwrócić uwagę na to, czy jest ono wyposażone w  odpowiednią ilość szuflad i szafek oraz czy dostęp do nich jest łatwy i wygodny.

Ważna jest ponadto kolorystyka i wykonanie. Tradycyjne meble dla ucznia wykonane z drewna lub z wysokiej jakości płyty mdf, pomalowane na jasny kolor będą dobrym rozwiązaniem. Ważne jest, aby biurko dla ucznia było wytrzymałe, trwałe i bezpieczne.

meble regulowane

Biurka rosnące wraz z dzieckiem

Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę kupując meble dla ucznia, jest możliwość dopasowania poszczególnych elementów do wieku dziecka. Bardzo dobrym rozwiązaniem są tzw. biurka rosnące wraz z dzieckiem, których konstrukcja umożliwia dopasowanie nachylenia blatu czy wysokości mebla do wzrostu i potrzeb dziecka.

Na biurkach rosnących z kolekcji Moll, Paidi czy Kettler, dostępnych w sklepie Sarenka.eu, nasze dziecko będzie mogło wygodnie rysować, liczyć, lepić z modeliny, pisać i czytać. Do biurek rosnących możemy dokupić różnego rodzaju dodatki: szuflady, maskownice, panele boczne, półki, nadstawki oraz pojemne kontenerki, które pełnią także funkcję dodatkowego siedziska, na przykład dla rodzica pomagającego w nauce.

Meble dla ucznia Nie zapomnij o dodatkach

 

Kupując meble dla ucznia nie można zapomnieć również o odpowiednim krześle oraz lampce. Krzesło musi odznaczać się wygodą użytkowania, być ergonomiczne, aby można było je dopasować do wzrostu dziecka. Prawidłowo wyregulowane krzesełko ma odpowiednią wysokość, dzięki czemu stopy w całości opierają się o podłoże, a kolana są zgięte pod kątem prostym. Zdecydowanie lepszym wyborem jest krzesło bez podłokietników – Twoje dziecko powinno dosunąć się do biurka i oprzeć łokcie o blat, a nie wyginać się na boki – tylko wtedy ma możliwość siedzieć prosto.

biurko regulowane dla ucznia

Lampka z kolei powinna dawać na tyle mocne światło, aby nasze dziecko mogło wygodnie pracować bez szkody dla wzroku. Ważną cechą lampki jest możliwość zmiany natężenia światła. Nowoczesne lampki do biurek są wyposażone nawet w ładowarki usb, pozwalające ładować telefon podczas odrabiania lekcji – nie trzeba nawet szukać wolnego gniazdka za biurkiem! Kupując nowoczesne, piękne i funkcjonalne meble dla ucznia w sklepie https://sarenka.eu/ zachęcimy nasze pociechy do odrabiania lekcji, a jednocześnie sprawimy, że cały pokój dziecka nabierze nowego charakteru.

Ogórki kiszone

0

Ogórki kiszone to zaraz po kapuście kiszonej jedna z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni dań. Jest to ponadto produkt charakteryzujący kuchnię całej Europy wschodniej oraz środkowej. Kiszenie ogórków jest wbrew pozorom bardzo trudnym i złożonym procesem, którego niedokładne nadzorowanie może przesądzić o ostatecznym wyniku procesu kiszenia. Najlepszą odmianą ogórków nadającą się do kiszenia są nieduże ogórki gruntowe, które zamyka się w beczce lub w większych słojach. Dodatkiem do kiszenia jest koper, który wrzucamy do ogórków w postaci połamanych łodyg lub baldachów. Poza tym dodaje się również chrzan, który dodaje ostrości całej potrawie. Innym składnikiem jest czosnek, który również nie jest obojętny na smak dania. Wszystko to zalewa się wodą z solą i szczelnie zakręca. Tak przygotowane ogórki za kilka tygodni nabiorą bardzo specyficznych właściwości, by móc nazywać się ogórkami kiszonymi. Proces fermentacji można również zakończyć już po kilku dniach, co pozwoli na otrzymanie ogórków małosolnych.

http://www.lifebox.pl/

Kurkuma

0

Kurkuma nazywana również ostryżem, to roślina z rodziny imbirowatych pochodząca z terenów południowej Azji. Obecnie uprawiana jest we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, w Indonezji, w Bangladeszu, na Jawie oraz w Ameryce Południowej. Występuje ponad 70 gatunków tej rośliny. Znalazła zastosowanie w gastronomii. Zmieloną kurkumę stosuje się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Jako przyprawa dodawana jest do: potraw drobiowych, sosów, zup kremowych oraz do omletów. Wzbogaca smak dań z fasoli i z soi. Używana także w cukiernictwie (dodatek kurkumy nadaje żółty kolor ciastu drożdżowemu lub biszkoptowemu). Współtworzy przyprawę curry. Stosowana w medycynie do: zwalczania kamieni żółciowych, leczenia chorób skóry, ze względu na jej bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości, leczenia chorób reumatycznych, zwiększenia wydzielanie soków żółciowych, działa rozkurczowo oraz wzmacnia układ nerwowy i serce. Ma zastosowanie w kosmetologii – sporządza się z niej maseczki pielęgnacyjne.

http://www.elegans.pl/

Kuchnia polska

0

Polacy – jak pokazują badania – uwielbiają jeść. Ale jeszcze bardziej, zwłaszcza ostatnimi czasy, uwielbiają gotować. Sprawia im to ogromną przyjemność i trzeba przyznać, że są w tym naprawdę dobrzy. Kuchnię polską w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku docenia się bowiem na całym świecie. Wiele osób przebywających na emigracji do dziś wspomina zapach i wspaniały smak polskich dań. Bywa i tak, że za granicą zakładane są specjalne polskie restauracje, w których to kuchnia polska jest serwowana. Nie sposób nie zauważyć też, że niektóre kuchnie zagraniczne wprowadzają do swojego menu elementy kuchni polskiej. Jest to najlepszy z możliwych dowodów na to, że polskie jedzenie rzeczywiście zyskało aprobatę mieszkańców świata. Co ciekawe, w dzisiejszych czasach, a więc już w postępowym dwudziestym pierwszym wieku o kuchni polskiej można dowiedzieć się bardzo dużo i dzięki temu nawet będąc obcokrajowcem można zacząć polskie tradycyjne dania przygotowywać. Pomocne w tym są różnego rodzaju książki, poradniki, a także kursy – w tym też i kursy wirtualne.

http://www.modny-styl.pl/

Zapożyczone potrawy

0

Fachowcy od kulinariów, którzy starają się znać oferty wszystkich krajów świata w zakresie podawanych potraw, starają się wyjeżdżać dosłownie wszędzie, by tylko stać się specjalistą ds. gotowania posiłków pochodzących z każdego rejonu kraju. Takie podróże mają za zadanie przede wszystkim poznanie tego, dzięki jakim przyprawom dany posiłek jest dużo smaczniejszy. Wtedy takie przyprawy są zapożyczane i wykorzystywane w danym kraju. Podobnie robią i polscy specjaliści od gotowania. Starają się poznawać tajemnice kulinarne swoich kolegów z innych krajów, a to zawsze bardzo mocno procentuje. Przykładów kuchni, w których odnaleźć można ciekawe pomysły na przyprawienie potrawy wskazać można całe mnóstwo. Szczególnie popularne jest poszukiwanie ciekawych smaków i przypraw na innych kontynentach – Azji czy też Ameryce, gdzie hodowane są oryginalne przyprawy, dostępne w Polsce tylko i wyłącznie za bardzo duże pieniądze. Kulinaria dzięki takim podróżom stają się lepsze, a my możemy cieszyć się z urozmaiceń, bo przecież nikt nie chce przez całe życie jeść tego samego.

http://www.convict.pl/

Zdrowe i smaczne ryby

0

W Polsce przede wszystkim korzystamy z potraw związanych z tradycjami naszego kraju. Poszczególne potrawy regionalne związane są przede wszystkim z takimi składnikami jakie przez lata dostępne były w danym regionie. Z tego powodu ryby w Polsce nie są tak popularne, jak w krajach śródziemnomorskich, czy kuchniach orientalnych. Z drugiej strony ryby są jedzeniem, które może być zarówno bardzo smaczne, a także zdrowe. Warto jest włączyć je do swojej, codziennej diety, gdyż w ten sposób możemy urozmaicić nasze jedzenie. Urozmaicona dieta pozwala na dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jeśli chodzi o ryby to możemy korzystać zarówno z tych morskich, jak i rzecznych. Są osoby jakie łowią ryby, co pozwala im korzystać z ryb rzecznych, ale takie ryby możemy również znaleźć na bazarach, zwłaszcza w regionach związanych z jeziorami. Jeśli chodzi o ryby morskie to możemy znaleźć je bez większych przeszkód nawet w dużych marketach. Korzystać możemy zarówno z popularnych odmian ryb, które mają nieco niższe ceny. Decydować możemy się, także na takie ryby, które są mniej dostępne i pochodzą z bardziej odległych mórz. Przepisów na przygotowanie ryby jest bardzo dużo i możemy je znaleźć zarówno w książkach kulinarnych, jak i na stronach internetowych.

http://www.cooltural.pl/

Czy hodować własne przyprawy?

0

Hodowanie własnych przypraw, jest zdecydowanie najlepszym z pomysłów, na jakie wiele osób mogło wpaść, są one smaczne, jak i gwarantują nam otrzymanie najbardziej zdrowych posiłków. Najważniejsze są dania, jakie mają przede wszystkim aromat, a tym samym, które są w stanie zagwarantować nam pełen dostęp, do pozyskiwania na przykład ciekawych elementów włoszczyzny. Najważniejsze w nich są dodatki, jakie później staramy się stosować, co do tego, na jakich zasadach działają na przykład wszelakiego rodzaju przyprawy. Wszystkie w nich elementy, są nie tylko dla nas zdrowe, ale budują naszą florę bakteryjną i pozwalają, aby ciało, samodzielnie mogło się obronić. Każdy element w nich znajdujący się, może sprawić, iż będziemy zdecydowanie bardziej zadowoleni, jak i że uda się nam odtworzyć najwartościowsze smaki kuchni. Są one bowiem stworzone do tego, aby móc jeść, same najbardziej warte uwagi przyprawy, spełniające nasze oczekiwania, jak i pozwalające się nam nauczyć wykorzystywania podstawowych dań, będących podstawą, do pracy, jak i zezwalających nam na jedzenie przypraw. Są one smaczne, jak i gwarantują nam dostęp, do prowadzenia takich dań, które są smaczne. Można być przygotowanym, do na przykład jedzenia witaminowych dań.

http://www.naszawitryna.pl/

Tortilla

0

Pod pojęciem tortilla ukrywają się co najmniej trzy kulinarne produkty, jednak wszystkie są doskonale znane na całym świecie. W kuchni hiszpańskiej tortillą nazywamy rodzaj grubego omletu z dodatkiem pokrojonych w plasterki ziemniaków oraz innych warzyw. Bardzo często dodaje się również różnego rodzaju mięso oraz ryby. Wówczas nosi nazwę tortilla espanola. W kuchni meksykańskiej natomiast tortillą nazywa się rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej. Jada się go tam podobnie jak u nas chleb, stanowi ona również nieodłączny dodatek wielu innych potraw. Istnieją również chipsy tortilla. Mają one kształt małych trójkątów, najczęściej sprzedawane o smaku serowym, paprykowym lub solonym. Tortilla pochodząca z Hiszpanii została rozpowszechniona również w literaturze, bowiem była ulubioną potrawą Sancho Pansy. Składała się ona z jajek, ziemniaków oraz cebuli. Wszystko było podsmażane na tłuszczu z boczku.

http://www.centerfence.pl/

Urządzanie kuchni

0

Urządzanie kuchni wiąże się z wieloma podstawowymi, niepisanymi zasadami. Przede wszystkim musimy zastanowić się na wstępie czy chcemy mieć kuchnię jako oddzielne pomieszczenie czy może ma ona stanowić część salonu i być tak zwanym aneksem kuchennym. Już na samym wstępie musimy podjąć pewne ustalenia, gdyż od nich zależy kształt i funkcjonalność przyszłego pomieszczenia. Naukowcy dowodzą, że to właśnie w kuchni a nie w sypialni, łazience czy salonie spędzamy większość dnia, warto zadbać o to ażeby pomieszczenie to było przyjazne i dobrze przemyślane. Aneks kuchenny ma swe niewątpliwe zalety. Przede wszystkim możemy gotując uczestniczyć w życiu rodzinnym. Kiedy odwiedzają nas goście, nie musimy ich zostawiać samych sobie. Jednak taka kuchnia na widoku musi być nieskazitelna. Nie możemy na przykład zostawić brudnych naczyń w zlewie, gdyż każdy może je zobaczyć. Drugi minus to zapachy. Kiedy gotujemy kalafiora czy smażymy rybę, ich wątpliwe aromaty wypełnią cały salon, mimo najlepiej działającego pochłaniacza.

http://www.nieoficjalnie.pl/

Zobacz też